Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i sera (bez mięsa)

Ewelina
Zapiekanki
23.10.2015 13:36
Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i sera (bez mięsa)

Składniki

pieczarki ok.1 kg

ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia)

ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów)

jajka ok. 5

natka pietruszki

mała cebulka

łyżka margaryny lub oliwy

szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie)

*ilość składników zależna od tego ile chcemy uzyskać zapiekanki i jak wysokie mają być warstwy

Przepis

Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać.

Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki).

Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki.

Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić na plastry.

Przygotować garnek, posmarować dno lekko tłuszczem (może być trochę margaryny). Następnie pokroić w plastry ugotowane ziemniaki i poukładać na spodzie, później posypać serem, położyć na to jajka, porcję pieczarek, znów ziemniaki, kolejną porcję sera, i znów pieczarki.

Na koniec posypać wszystko natką pietruszki.

Przykryć garnek przykrywką i na małym ogniu, podprażyć na chwilę, aż ser się roztopi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną