Składniki
pieczarki ok.1 kg
ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia)
ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów)
jajka ok. 5
natka pietruszki
mała cebulka
łyżka margaryny lub oliwy
szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie)
*ilość składników zależna od tego ile chcemy uzyskać zapiekanki i jak wysokie mają być warstwy
Przepis
Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać.
Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki).
Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki.
Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić na plastry.
Przygotować garnek, posmarować dno lekko tłuszczem (może być trochę margaryny). Następnie pokroić w plastry ugotowane ziemniaki i poukładać na spodzie, później posypać serem, położyć na to jajka, porcję pieczarek, znów ziemniaki, kolejną porcję sera, i znów pieczarki.
Na koniec posypać wszystko natką pietruszki.
Przykryć garnek przykrywką i na małym ogniu, podprażyć na chwilę, aż ser się roztopi.