Kajmakowiec

Agnieszka
Ciasta
18.10.2015 17:02
Kajmakowiec

Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm) biszkopt: 8 jajek 150 g cukru 150 g mąki tortowej 150 g mielonych orzechów włoskich szczypta soli 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 200 g masy kajmakowej z puszki (resztę zachować) 1 usztywniacz do śmietany typu śmietan-fix (ja pominęłam) ponadto 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g) na poncz: 1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 1/3 szklanki likieru Amaretto lub rumu (może być także likier orzehowy lub z czarnej porzeczki) 1 łyżka cukru Słodycz ciasta przełamuje konfitura z czarnej porzeczki, a wszystkie smaki wyostrza poncz z dodatkiem alkoholu. Pierwszą część ciasta nasączyć połową ponczu i posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Kajmakowiec to idealne, jesienne ciasto. Słodkie, kremowe i aromatyczne, z dodatkiem królujących o tej porze orzechów. Delikatnie wymieszać lub zmiksować mikserem na najniższych obrotach, ale krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać zmiksowane (najlepiej blenderem lub przepuścić orzechy przez maszynkę do mielenia). Na kremie umieścić drugi płat ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem. Składanie ciasta – Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne i nie powinno przysporzyć kłopotów w czasie przygotowania. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masa – Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać po jednym żółtku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/10/Kajmakowiec.html