Drożdżowy chleb owsiany 180 minut na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm 140 g płatków owsianych 470 g gorącej wody 160 ml letniego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli morskiej 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki płatków owsianych do posypania 2 łyżki siemienia lnianego do posypania tłuszcz do smarowania foremek otręby do posypania Wykonanie: Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.