Śledź w cieście piwnym

Anna
Obiad
09.10.2015 17:31
Śledź w cieście piwnym

Składniki: Ciasto piwne: - 6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych - sól,pieprz,sok z cytryny - łyżka musztardy rosyjskiej - 2 jajka - 250 ml jasnego piwa - 200 g mąki - sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Ostatnio męża mam w domu bardzo mało więc kiedy zadzwonił i powiedział,że będzie rano w piątek moja radość była wielka. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna,taka na jaką macie ochotę. Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/10/sledz-w-ciescie-piwnym.html