- Czas gotowania: 80 min
- Czas przygotowania: 80 min
Składniki
5 plastrów karkówki
· 1 duża cebula
· 2 jabłka (koniecznie kwaśne)
· 2 łyżki majeranku
· szklanka Coca-Coli
· 3 łyżki oliwy z oliwek
marynata:
· 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
· płaska łyżeczka słodkiej papryki
· łyżka sosu sojowego
· 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
Przepis
Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.