składniki: sałatka 3 kg białej kapusty, późna odmiana zbierana jesienią kamienna głowa 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 0,5 kg kiszonych ogórków 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej) Kapustę poszatkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem. Mam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza.