Inspiracją do powstania mini szarlotki była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki na ciasto kruche: - 100 g schłodzonego masła - 90 g cukru pudru (0,4 szklanki) - 200 g mąki - 1 jajko - szczypta soli Nadzienie jabłkowe: - 500 g jabłek - 1 łyżka masła - 3 łyżki cukru - cynamon Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Prezentuję dziś przepyszne amerykańskie mini szarlotki, czyli apple pie, a dokładnie mocno maślane kruche ciasto i jabłka pokrojone w cienkie paseczki. Delikatne, nie za słodkie kruche ciasto w połączeniu z pysznymi soczystymi jabłkami daje wyjątkowy smak szarlotki. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Beza: - 3 białka - 150 g o cukru - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką.