Pyszna sałatka z kurczakiem

Ewelina
Sałatki
09.04.2015 9:20
Pyszna sałatka z kurczakiem

Składniki

1 średnia główka sałaty lodowej

5-6 plastrów ananasa z puszki

2 garście ziarna słonecznika (ok. 100 g)

2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)

2-3 łyżki majonezu (można podmienić na majonez light)

2 łyżki soku z zalewy ananasa

sól

świeżo mielony pieprz

przyprawy do kurczaka:

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań

Przepis

Pierś z kurczaka kroję w paski, a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm x 1 cm.

Mięso starannie nacieram przyprawami i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

(Jeżeli bardzo się spieszymy można pominąć ten krok)

Suchą patelnię teflonową mocno rozgrzewam, przekładam na nią ziarno słonecznika, zmniejszam ogień i często mieszając prażę słonecznik, aż uzyska kolor złocisty i zacznie przyjemnie pachnieć.

Słonecznik od razu przekładam na talerz do ostygnięcia.

Rozgrzaną patelnię wykorzystuję dalej do usmażenia mięsa, ja robię to bez użycia tłuszczu.

Mięso smażę ok. 8-10 minut, aż się zetnie i straci swoją surowość, następnie przekładam na talerz.

Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, można ją także przeciąć na 4 części i drobno pokroić.

Krążki ananasa odcedzam z zalewy i kroję w paski.

W małej miseczce przygotowuję sos do sałatki, majonez łączę z sokiem z puszki ananasów, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski: sałatę lodową, pierś z kurczaka, ananasa oraz ziarno słonecznika, całość polewam sosem i mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się nim obtoczyły.

Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce.

Jest naprawdę świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, można ją zabrać ze sobą zamiast kanapki do pracy lub serwować podczas domowej imprezy.

Moje uwagi:

Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.

Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.