Składniki
1 średnia główka sałaty lodowej
5-6 plastrów ananasa z puszki
2 garście ziarna słonecznika (ok. 100 g)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2-3 łyżki majonezu (można podmienić na majonez light)
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań
Przepis
Pierś z kurczaka kroję w paski, a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm x 1 cm.
Mięso starannie nacieram przyprawami i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
(Jeżeli bardzo się spieszymy można pominąć ten krok)
Suchą patelnię teflonową mocno rozgrzewam, przekładam na nią ziarno słonecznika, zmniejszam ogień i często mieszając prażę słonecznik, aż uzyska kolor złocisty i zacznie przyjemnie pachnieć.
Słonecznik od razu przekładam na talerz do ostygnięcia.
Rozgrzaną patelnię wykorzystuję dalej do usmażenia mięsa, ja robię to bez użycia tłuszczu.
Mięso smażę ok. 8-10 minut, aż się zetnie i straci swoją surowość, następnie przekładam na talerz.
Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, można ją także przeciąć na 4 części i drobno pokroić.
Krążki ananasa odcedzam z zalewy i kroję w paski.
W małej miseczce przygotowuję sos do sałatki, majonez łączę z sokiem z puszki ananasów, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski: sałatę lodową, pierś z kurczaka, ananasa oraz ziarno słonecznika, całość polewam sosem i mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się nim obtoczyły.
Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce.
Jest naprawdę świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, można ją zabrać ze sobą zamiast kanapki do pracy lub serwować podczas domowej imprezy.
Moje uwagi:
Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.
Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.