Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

Małgorzata
Desery
30.09.2015 15:13
Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

300 g mąki pszennej

175g masła

3 łyżki ciemnego kakao

200 g ciemnego cukru muscovado

100 g drobnego cukru do wypieków

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

Przepis

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170’C przez około 15 – 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porcja: około 20 – 25 sztuk