Jak uniknąć efektu jojo?

Ewelina
Dieta i żywienie
21.10.2015 11:30
Jak uniknąć efektu jojo?

Im odchudzanie jest bardziej rozciągnięte w czasie, tym efekt jest trwalszy. Osoby, które odchudzały się długo, tracąc około kilograma na miesiąc, rzadko doświadczają tzw. efektu jo-jo. Aby zapobiec efektowi jo-jo, niestety niezbędna jest wielka cierpliwość w odchudzaniu. Żeby nasze ciało zaakceptowało inne nawyki żywieniowe potrzebujemy około 2 miesiące, a dodatkowe pół roku potrzebne jest na ich utrwalenie.

#Błonnik

Błonnik ma cenne właściwości sycące i reguluje naszą przemianę materii. Powinniśmy spożywać około 30 g dziennie. Deser powinien się składać z owoców, natomiast kolacja z warzyw. Im bardziej zróżnicowany jest spożywany przez nas błonnik, tym lepsze trawienie.

Najwięcej błonnika znajdziesz w otrębach pszennych i innych produktach zbożowych, kaszach, roślinach strączkowych, suszonych owocach oraz orzechach.

Zdjęcie Jak uniknąć efektu jojo? #1

#Odchudzanie pod lekarską kontrolą

Nie każdy potrafi i powinien się odchudzać na własną rękę. Czasami należy to robić pod opieką odpowiedniego lekarza. Wskazaniem do takich konsultacji są przewlekłe choroby takie jak: cukrzyca, choroba serca, tarczycy, wątroby, nerek, jaskra, kamica żółciowa. Również konsultacji lekarza wymagają osoby, które chcą schudnąć więcej niż dziesięć kilogramów lub są niepełnoletnie.

#Jedz często, ale małe porcje

Najlepiej jeść 5 małych posiłków dziennie co około 3 godziny. A najważniejsze jest śniadanie, które hamuje późniejsze napady głodu.

#Tlen

Nawet najlepsza dieta nic nam nie da, jeżeli do komórek nie dostarczymy odpowiedniej ilości tlenu. Bez niego nasz organizm nie może spalać tłuszczów, węglowodanów ani białek. Ważne jest więc aby spędzać maksymalnie dużo czasu na świeżym powietrzu.