Przepis na oryginalny węgierski gulasz

Krzysztof
04.10.2013 9:10
Przepis na oryginalny węgierski gulasz

Przepis

Składniki (Dla 4 osób) :

- 300g cebuli

- 3 ząbki czosnku

- 1kg mięsa wieprzowego na gulasz

- 4 łyżki oleju

- 1/2łyżeczki kminku w proszku

- 1/2łyżeczki ostrej papryki

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 750ml rosołu

- 3 czerwone papryki

- 3 żółte papryki

- sól i pieprz

- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Mięso na gulasz umyć, osuszyć pokroić w grubą kostkę. Jak już mamy mięsko, należy je podsmażyć na rozgrzanym oleju. Potem obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, dodać na patelnię, całość smażyć przez jakiś czas. Dodać kminek i paprykę, oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać. Jeśli patelnia jest za mała przełożyć gulasz węgierski do garnka, dolać rosół i całość dusić ponad 2 godziny aż mięsko zmięknie. Papryki umyć, wyczyścić z nasion, pokroić na dość duże kawałki. Dodać do garnka z mięsem i dusić przez kolejne 15 minut. gulasz węgierski doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i zagotować.

Smacznego!!