paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym

Jacek
Sałatki
23.09.2015 11:36
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym

Składniki

- 2-3 żółte papryki

- sałata lodowa

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 4 łyżki jogurtu naturalnego

- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól i sól grubo mielona

- nać pietruszki

Przepis

- papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski grubości około 0,5cm i przekładamy do miseczki

- na paprykę wylewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką

- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia starając się ją równomiernie rozłożyć i pieczemy przez 25 minut

- w międzyczasie kroimy bardzo drobno sałatę lodową oraz przygotowujemy dip czosnkowy

- czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i solimy do smaku

- papryki w piekarniku obracamy, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze maksymalnie 5-7 minut obserwując czy się nie przypalają

- na talerzu/półmisku wykładamy pokrojoną sałatę lodową, układamy na niej upieczoną paprykę, następnie polewamy dipem czosnkowym, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki i opruszamy grubo mieloną solą