Muffiny pełnoziarniste z jabłkami

Ewelina
Ciasta
21.09.2015 9:28
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami

Składniki

( na 12 muffinek )

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

2 jajka

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być też migdały

1/4 szklanki oleju ( ja dodałam olej z orzechów laskowych, ale może być też dobry olej rzepakowy )

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka sody

1 jabłko

granola śniadaniowa - do posypania muffinek

Przepis

Jabłko umyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.

Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę.

W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników.

Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka - wymieszać.

Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej.

Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.

Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjać z formy.