Składniki
- 2 większe chlebki pita
- 1 nieduży ogórek szklarniowy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50g zielonych oliwek z zalewy
- 100g sera owczego typu greckiego
- czarnuszka
- nać pietruszki
Przepis
- przygotowane wcześniej chlebki pita - obkrawamy na kształt prostokąta o długości około 18-20cm
- rozdzielamy dwie warstwy i każdą z nich kładziemy zewnętrzną/chrupką stroną ku dołowi
- ser kroimy polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita
- na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką)
- na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie pokrojone w krążki zielone oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i warstwę naci pietruszki
- całość zawijamy w rulon tak, by pozostawione 4cm zostało zawinięte do wewnątrz
- teraz świeżo naostrzonym nożem - najlepiej długi jak do filetowania, delikatnie kroimy na odcinki 3-4cm i kładziemy delikatnie na talerzu - ta wersja "sushi" jest dużo delikatniejsza, łamliwa niż ta dalekowschodnia
- całość przyozdabiamy cienkimi paskami ogórka i papryki oraz posypujemy czarnuszką tak by przywarła do sera