sushi po arabsku z serem owczym

Jacek
Przekąski
18.09.2015 16:39
sushi po arabsku z serem owczym

Składniki

- 2 większe chlebki pita

- 1 nieduży ogórek szklarniowy

- 1/2 papryki czerwonej

- 1/2 czerwonej cebuli

- 50g zielonych oliwek z zalewy

- 100g sera owczego typu greckiego

- czarnuszka

- nać pietruszki

Przepis

- przygotowane wcześniej chlebki pita - obkrawamy na kształt prostokąta o długości około 18-20cm

- rozdzielamy dwie warstwy i każdą z nich kładziemy zewnętrzną/chrupką stroną ku dołowi

- ser kroimy polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita

- na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką)

- na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie pokrojone w krążki zielone oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i warstwę naci pietruszki

- całość zawijamy w rulon tak, by pozostawione 4cm zostało zawinięte do wewnątrz

- teraz świeżo naostrzonym nożem - najlepiej długi jak do filetowania, delikatnie kroimy na odcinki 3-4cm i kładziemy delikatnie na talerzu - ta wersja "sushi" jest dużo delikatniejsza, łamliwa niż ta dalekowschodnia

- całość przyozdabiamy cienkimi paskami ogórka i papryki oraz posypujemy czarnuszką tak by przywarła do sera