Składniki na 12-15 placuszków: 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maślanki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Do podania: syrop klonowy prażone płatki migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: Ten przepis już kiedyś pojawił się u mnie na blogu, jednak odbił się kompletnie bez echa - a szkoda, bo placuszki są naprawdę warte uwagi. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty z każdej strony. ŁATWY 1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, bardzo puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach.