Składniki
Składniki:
100 g mąki sojowej
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g nasion lnu
50 g pestek słonecznika
50 g ziaren sezamu
50 g płatków migdałowych
2 kawałki imbiru, drobno posikane
200 g suszonych moreli
Garść łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka przyprawy do pieczenia
750 mln mleka sojowego
Do przybrania:
Dżem morelowy, bądź cukier puder
Przepis
1. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Dodać mleko sojowe, rozmieszać i odstawić na 30 minut. Jeśli powstała masa jest gęsta, dodać trochę więcej mleka sojowego.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Dwie 450 – gramowe foremki do pieczenia chleba wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Masę rozłożyć do foremek. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1,5 -2 godziny, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie po wyjęciu czysty i suchy.
4. Ciasto odstawić na 5 minut, następnie wyjąc z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posmarować cukrem pudrem lub dżemem morelowym.