Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: 1200 g mirabelek 1/3 szklanki wody 500 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Mirabelki płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Owoce przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i odparowujemy na małym ogniu przez godzinę, półtorej. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję dżemu, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Dobra dusza, czyli Iwona z bloga Blogotowanie z pasją obdarowała mnie pięknymi mirabelkami. Dżem z mirabelki z kardamonem
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/dzem-z-mirabelki-z-kardamonem.html