ziemniaki pieczone jak z ogniska

Ewa
Obiad
15.09.2015 7:38
ziemniaki pieczone jak z ogniska

Polecam, bo są wspaniałe :) 1 kg ziemniaków sól do gotowania 3 kopiaste łyżki roztopionego masła ewentualnie oleju dodatkowo: 4 ząbki czosnku tymianek bazylia oregano płatki chili (opcjonalnie) szczypta rozmarynu sól czarny pieprz lub zamiast tych wszystkich przypraw: ulubiona przyprawa do ziemniaków lub moje ostatnie odkrycie czyli Zioła Toskańskie Kotanyi, które pokazuję pod spodem Ziemniaki obrać ze skórki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia (będzie mniej mycia później), wysypać ziemniaki, piec około 40 - 50 minut (na środkowym poziomie, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu), do uzyskania złotego koloru i miękkości ziemniaków. Po prostu je uwielbiamy, smakują jak te z ogniska tylko nie są ubrudzone popiołem, choć zawsze z rozrzewnieniem będę wspominać swoją umazaną nim gębę :D i gwiazdy nad głową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/09/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html