Zupa ogórkowa na żeberkach Zupka każdemu znana, ale każdy ma na nią inny sposób :) Moim sekretem są duszone na masełku warzywka, które nadają zupełnie innego posmaku niż takie dodawane do zupy na surowo :DSkładniki: - 0,5 kg wędzonych żeberek / albo jedno duże kurze udo (według uznania) - 0,5 kg ziemniaków - 0,4 kg ogórków kiszonych - 2 duże marchewki - 1 duża pietruszka (korzeń) - 1/2 małego selera - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać, zagotować w 2,5 litra wody. Ogórki, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do małego garczka, dodać masło i trochę wody z ogórków (w zależności jak kwaśną chcemy mieć zupę) i dusić do miękkości ok.10-15 minut. Zaprawić mąką (do słoika wsypać 2 łyżki mąki i pół szklanki wody, zamknąć słoik i energicznie potrząsać do momentu, aż nie będzie grudek) i śmietaną.