Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleka. składniki: 75 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz ok 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Kruszonka: 100 g zimnego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.