SKŁADNIKI ( mała okrągła forma o średnicy 18 cm ): MASA SERNIKOWA: - 1 szklanka purée z dyni (250 g) * - 2 kostki naturalnego BIO tofu Polsoja (2 x 250 g) - 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (tylko stała część, bez wody) - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki syropu daktylowego (125 ml) - 1/3 łyżeczki suszonej wanilii - 1 łyżeczka świeżo startej skórki z ekologicznej pomarańczy SPÓD: - 1/3 szklanki mąki jaglanej (50 g) - 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy lub gryczanej (50 g) - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 5 łyżek oleju (zwykłego lub rozpuszczonego kokosowego) (30 g) - 1 łyżka brązowego cukru - szczypta różowej soli himalajskiej - mała szczypta kurkumy - 2 łyżki wody POLEWA: * tyle uzyskamy piekąc ok. 500 g świeżej dyni, jednak najlepiej upiec ja całą i zrobić sobie zapas purée, wykorzystując je w tych przepisach lub mrożąc czy pasteryzując do następnego użycia w cieście. In the end, autumn has arrived and we should welcome it and celebrate it in the most delicious way possible ;) INGREDIENTS (small round pan 18cm/7): CHEESECAKE MIX: - 1 C pumpkin purée * - 500 g extra-firm tofu - 1 can of chilled coconut milk (use the solid part only, discard the water) - 2 tbsp potato starch - 1 tsp cinnamon or 1 tsp pumpkin pie spice - juice of 1 lemon - 1/2 C date syrup (125 ml) - 1/3 tsp dried vanilla - 1 tsp freshly grated orange peel, from an organic orange CRUST: - 1/3 C millet flour (50 g) - 1/3 C buckwheat flour or chickpea flour (50 g) - 1 tbsp potato starch - 30 g vegetable oil (regular cooking oil or dissolved coconut oil) - 1 tbsp brown sugar - small pinch of pink himalayan salt - small pinch of turmeric - 2 tbsp of water GLAZE: * You need approx. 500g of fresh pumpkin to get 250 g of purée, but its the best to bake the whole pumpkin and save the rest of the purée for this recipes or for the future use when you will make this cake again. Gdy nasze purée jest już gotowe i schłodzone, wrzucamy je do blendera wraz z pozostałymi składnikami potrzebnymi do wykonania masy serowej (za wyjątkiem skórki pomarańczowej) i miksujemy na gładko. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy z pestek, układamy na blasze i pieczemy przez 50-60 minut. But this time, I used chickpea flour instead of buckwheat flour and the regular oil instead of coconut oil because some of you asked me if the regular oil will work in this recipe. PRZYGOTOWANIE: Purée z dyni najlepiej jest przygotować sobie dzień wcześniej, skróci nam to czas przygotowania ciasta. Set the oven to 200 ° C. Cut the pumpkin into small pieces, remove the seeds, put on a baking tray, lined with baking paper and bake for 50-60 minutes. Set the oven to 180 ° C. Mix dry ingredients in a bowl, then add the oil and 2 tbsp of water. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to na wierzchu wylądował, gęsty karmelowy sos z daktyli, który sprawia, że deser jest iście dekadencki. Mix everything with your hand and add more water if the dough is to dry, add 1 tbsp at a time. Każda odmiana dyni się tutaj nada, a jeśli zależy nam na bardziej pomarańczowym odcieniu ciasta, użyjmy wtedy dyni odmiany hokkaido. Every variety will be good for this cake, although if youre looking for more orange cake, use hokkaido pumpkin. Kremową masę tworzy tofu, krem kokosowy oraz purée z pieczonej dyni. Tym razem użyłam mąki z ciecierzycy zamiast gryczanej i zwykłego oleju zamiast kokosowego bo pytaliście mnie czy ze zwykłym tez wychodzi. Its up to you PREPARATION: Its best to prepare the pumpkin purée a day before, so it will take less time to make the cake. Spód przygotowałam na podstawie publikowanego przeze mnie niedawno przepisu na bezglutenowe kruche ciasto. Wykładamy ciasto na spód (rozkruszamy je nad formą, a następnie ugniatamy palcami i wyrównujemy), nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wkładamy do piekarnika. The cheesecake is made with tofu, coconut cream and homemade pumpkin purée. When the purée is ready and chilled, put it into a blender cup along with the other ingredients for the cheesecake mix (except the orange peel). Then line the bottom with the prepared crust (just crumble the dough above the cake pan and firmly press it to the bottom, covering the whole surface with the crust). Następnie studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy na purée. W misce mieszamy suche składniki, po czym dodajemy olej i 2 łyżki wody. Wylewamy naszą masę serową na upieczony spód, wyrównujemy wierzch silikonową szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy masa jest już sprężysta i daje się zlepić w jedną kulę, wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia.