- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
kasza kuskus 250 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
sól pieprz do smaku
oliwa z oliwek 50 ml
pomidorki koktajlowe 150 g
krewetki 150 g
bazylia świeża 1/2 pęczka
pesto z bazylii 2 łyżki
mozzarella 1 kluka 125g
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Spotkałam się z wieloma sposobami. Co producent to inaczej. Ja wlewam do garnka 400 ml gorącej wody, dodaję łyżkę masła i 250 g kuskusu. Mieszam i przykrywam na 6-7 minut. Po tym czasie odkrywam i delikatnie mieszam, pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie krewetki podsmażyć na łyżce masła, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i odrobinę papryki czerwonej suszonej. Dodać do kuskusu. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę w drobniejszą kostkę. Świeżą bazylię opłukać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać łyżkę pesto z bazylii, sól pieprz, ok 50 ml dobrej oliwy z oliwek. Wymieszać dokładnie. Smacznego:)
Ja zawsze robię większą ilość pesto wg tego przepisu:
25 g liści bazylii (1 „doniczka”)
1/3 małego ząbka czosnku
25 g (2 łyżki) orzeszków pinii
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek
sól morska i czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki przełożyć do moździerzu i utrzeć