Składniki Ilość: 6 porcji 800 g węgierskiej kiełbasy 5 dużych czerwonych papryk 2 duże cebule 3 puszki pomidorów w kawałkach 1 duża łyżka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę, w krótkie paski lub na inny kształt. Do przygotowania tego dania potrzebna jest bardzo mała ilość składników, a z przypraw użyłam jedynie soli, pieprzu i słodkiej papryki, ponieważ kiełbasa nadaje już idealnego smaku. Jeśli jednak ktoś użyje do przygotowania lecza kiełbasy łagodniejszej w smaku, proponuję dodać trochę ostrej papryki. Wlać na patelnię pomidory z puszki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Rodzice wrócili z wakacji na Węgrzech i przywieźli pyszną, lekko ostrą, wędzoną kiełbasę węgierską. W tym wypadku nie mogło obyć się bez przygotowania lecza.