Składniki: - Ciasto drożdżowe: - 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa - 2 jajka - 2 łyżki cukru z wanilią Ale-raj - 50 g cukru - 70 ml mleka - 20 g drożdży świeżych - 60 g masła - szczypta soli himalajskiej Ale-raj - 1,5 szkl borówki amerykańskiej - Kruszonka: - 100 g mąki pszennej - 50 g cukru - 50 g zimnego masła - Lukier: - 3-4 łyżki soku z limonki - 4-5 łyżek cukru pudru Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. W tym czasie zagnieść mąkę, cukier i zimne masło na kruszonkę, rozsypać na wierzchu i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Rozłożyć równomiernie ciasto i na wierzchu rozsypać umyte, suche borówki i lekko wcisnąć w ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.