Sernik waniliowo-wiśniowy

Ewelina
Ciasta
01.09.2015 15:33
Sernik waniliowo-wiśniowy

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

200 g margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże łyżki kakao

Zimną margarynę siekamy na stolnicy na kawałki, dodajemy żółtka, cukier puder i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zagniatamy półkruche ciasto do momentu aż składniki się połączą. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.

SER :

1 kg sera wiaderkowego

5 jajek

50 g rozpuszczonej margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń wiśniowy

1 budyń waniliowy

30-40 dkg wiśni

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na puch. Dalej ucierając dodajemy cały ser, następnie wlewamy ostudzoną margarynę i dodajemy ubite na sztywno białka. Masę serową dzielimy na pół, do jednej dodajemy budyń waniliowy i mieszamy. Do drugiej dodajemy wydrylowane, lekko odciśnięte wiśnie oraz budyń wiśniowy, mieszamy.

PIANA :

1/2 szklanki kokosu

3 białka ( pozostałe z jajek z ciasta )

2 łyżki cukru

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijając wsypujemy kokos.

Przepis

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 25/30 ).

Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, jeżeli jest twarde możemy je zetrzeć na tarce jarzynowej i równo rozłożyć.

Na ciasto wylewamy masę wiśniową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 * C. Kiedy sernik lekko się podpiecze rozkładamy na niego, najlepiej łyżką masę waniliową ( masa serowa wiśniowa jest rzadsza więc jeżeli chcemy aby sery się nie pomieszały musimy podpiekać je osobno ) i pieczemy 35-40 minut, uważając aby ciasto się nie spiekło.

Pod koniec pieczenia wylewamy bezę kokosową, pieczemy jeszcze 5-10 minut na funkcji góra.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, około 1 godziny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy spód czekoladowy stanie się bardziej wilgotny.

Przed podaniem serniczek dekorujemy listkami mięty i wiśniami. Smacznego.