- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
450 gram ciasta francuskiego z mrożonki
1 Sztuka jajek
250 gram dżemu malinowego
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.
Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.
Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na prostokąty.
Na każdy prostokącik dodawać łyżkę dżemu, a następnie zawijać ciasto, posklejać brzegi i dokonać nacięć, aby otrzymać grzebienie (jak na zdjęciach).
Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia, układając w półksiężyce.
Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.
Włożyć blachę do piekarnika na około 25 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.