Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem malinowym

mela
Ciasta
01.09.2015 10:33
Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem malinowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

450 gram ciasta francuskiego z mrożonki

1 Sztuka jajek

250 gram dżemu malinowego

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.

Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.

Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na prostokąty.

Na każdy prostokącik dodawać łyżkę dżemu, a następnie zawijać ciasto, posklejać brzegi i dokonać nacięć, aby otrzymać grzebienie (jak na zdjęciach).

Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia, układając w półksiężyce.

Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.

Włożyć blachę do piekarnika na około 25 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.