Polecam bardzo;) Składniki: - 1 duża cukinia - 2 marchewki - 1 duża młoda cebula - 2 ząbki czosnku - garść poszatkowanego koperku - 2 jajka - 4 łyżki śmietany 12 % - 4 łyżki mąki - 4 łyżki bułki tartej - sól - pieprz - papryka wędzona - łosoś wędzony - olej do smażenia Wykonanie: Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;) Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron. W niedzielę byłam w odwiedzinach na wsi i przywiozłam z niej same pyszności. Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. W pierwszych planach cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Między innymi swojskie jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i cukinię. W między czasie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce.