Letnia sałatka makaronowa z warzywami i jajkiem: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki i cienki szczypiorek 1 cebulka 2 ogórki kiszone tegoroczne kilka pomidorków koktajlowych ok. 100 g makaronu mini farfalle 1 łyżka gotowanej na parze soczewicy Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i ziarnisty pieprz zielony U nas jajka w lodówce są zawsze, stał też słoik z ogórkami, otwarta puszka soczewicy, którą wykorzystałam ostatnio jako farsz do ogórków, zostało też kilka pomidorków koktajlowych. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (na 100 g makaronu, 1 litr wody i 10 gram soli),. Doniczki z natką pietruszki i szczypiorek stoją na parapecie w kuchni. W szafce miałam mini makaron farfalle, czyli w kształcie małych kokardek, Tym razem postanowiłam przygotować sałatkę makaronową tzw. na winie (co się nawinie w ramach czyszczenia lodówki). W lecie takie lekkie, letnie sałatki makaronowe mogą zastąpić obiad, są sycące, smaczne i kolorowe. Sos: 1/2 łyżki majonezu Winiary z dodatkiem 1 łyżki jogurtu greckiego