Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Małgorzata
Sałatki
22.08.2015 16:17
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 główka młodej kapusty

1 średnia cebula

1 duży pęczek koperku

1 łyżeczka cukru

2 szczypty kwasku cytrynowego *

oliwa z oliwek

pieprz biały

sól

Przepis

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, biały pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy posiekany koperek i nie wielką ilość oliwy. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

* można zastąpić sokiem z cytryny

Moje rady:

Jeśli chcecie przygotować surówkę wcześniej, oliwę dodajecie dopiero tuż przed podaniem na stół.