! Red currant curd 1 jar inredients: - 200 g currants without stalks - 80 g sugar - 75 g butter - 1 egg yolk - 2 eggs In a sauce Curd z czerwonej porzeczki 1 słoik składniki: - 200 g czerwonych porzeczek bez łodyżek - 80 g cukru - 75 g masła - 1 żółtko - 2 jajka Porzeczki zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu aż się rozpadną (ok 10 minut). Curd z czerwonej porzeczki Red currant curd, for English scroll down Porzeczki były w tamtym roku trochę przeze mnie zapomniane. Pamiętam, jako dziecko skradałam się w ogrodzie mojej cioci do zielonych krzaczków, gdzie czekało na mnie całe mnóstwo porzeczek, czarnych, czerwonych, białych, jakich tylko chciałam. Ten curd jest cudowny do kanapek, jogurtu czy granoli, ma ten charakterystyczny smak, jaki mają wszelkie curdy, więc dla mnie jest idealny. Parę łyżek soku wymieszać z jajkami i żółtkiem, następnie powoli wlewać masę do soku z porzeczek, mieszając cały czas. Combine eggs, yolk and 2- 3 tablespoons fruit pulp in a bowl, newt gradually pour egg mixtrue to the fruit pulp stirring al the time. Po tym czasie dorzucić masło i poczekać aż się roztopi- ok 5- 10 minut.