W połączeniu z ziołowym sosem beszamelowym i piwem Brown Ale rolada jest doskonała ;) Składniki: - 500 g wołowego mięsa mielonego - 400 g wątróbki drobiowej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 2 łyżki kaparów - 8 moreli suszonych - 2 jajka - 20 g masła - 1 czerstwa bułka, namoczona, wyciśnięta - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 50 ml piwa Brown Ale - 1 łyżeczka oleju - sól, pieprz na ziołowy sos beszamelowy: dodatkowo do podania: - 30 g masła • piwo Brown Ale - 250 ml mleka - 30 g mąki - szczypta gałki muszkatołowej - garść posiekanego koperku, natki pietruszki, estragonu - sól, biały pieprz Przygotowanie: Wątróbki oczyszczamy i zalane mlekiem wstawiamy na noc do lodówki w dniu poprzedzającym przygotowanie. Ubijamy białko (żółtko zostawiamy) z jednego jajka, na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostygniętym musem z wątróbek. Na mięsie układamy mus z wątróbki, tak aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca, wzdłuż wykładamy kapary oraz suszone morele. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz tymianek, smażymy przez około 3 - 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos wkładamy z powrotem na malutki ogień, ciągle mieszamy przez około 3-5 minut aż sos stanie się gęsty i gładki. Gotujemy przez około 1 minutę, na koniec doprawimy solą oraz pieprzem, odstawimy z ognia. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 3 minuty, Mieszamy ze składnikami z boku patelni, wlewamy piwo i zagotowujemy. Podsmażone składniki odsuwamy na bok patelni a na środku układamy wątróbki. Ściągamy z ognia, dodajemy powoli mleko i ciągle ubijamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i odrobiną pieprzu.