Torcik jeżynowo karmelowy

Ann
Desery
17.08.2015 15:36
Torcik jeżynowo karmelowy

Tak się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Składniki Biszkopt Galaretka: - 500 g jeżyn - 3/4 szklanki cukru - 4 płaskie łyżeczki żelatyny - minimalna ilość wody Krem: - 2 żółtka - 20 g cukru pudru - 100 g czekolady białej o smaku karmelowym - 400 ml kremówki - 3 łyżeczki żelatyny Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła (nie doprowadzić do wrzenia) dodać do niej utarte żółtka, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/08/torcik-karmelowo-jezynowy.html