- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
4 sztuki jajek
1 Szklanka cukru kryształ
0,5 szklanek mąki pszennej
0,5 szklanek mąki ziemniaczanej
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
10 sztuki jabłek
2 sztuki galaretki
2 szklanek śmietany 30%
4 łyżeczki cukru pudru
10 gram żelfix
50 gram gorzkiej czekolady
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: powyżej 20 zł
Przygotowanie:
Biszkopt – spód
Oddzielić żółtka od jajek, białka ubić z cukrem na sztywno, cukier dodać pod koniec ubijania, wmieszać 2 łyżki wody i żółtka, dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką ziemniaczaną, piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Ciasto można upiec dzień wcześniej, jeżeli będzie wysokie można przeciąć na pół, będą biszkopty na dwa ciasta wtedy.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić, podgrzać w garnku aż puszczą sok, zaczną się rozpadać, dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową lub brzoskwiniową w proszku, do smaku łyżkę cukru, podgrzać aż się rozpuści.
Ciepłą masą wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Śmietana
Śmietaną ubić na sztywno, dodając cukru pudru i żel fix, masę wyłożyć na jabłka i posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.