Ciasto piastowskie – szarlotka ze śmietaną

mela
Ciasta
14.08.2015 11:59
Ciasto piastowskie – szarlotka ze śmietaną
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

4 sztuki jajek

1 Szklanka cukru kryształ

0,5 szklanek mąki pszennej

0,5 szklanek mąki ziemniaczanej

1 Łyżeczka proszku do pieczenia

10 sztuki jabłek

2 sztuki galaretki

2 szklanek śmietany 30%

4 łyżeczki cukru pudru

10 gram żelfix

50 gram gorzkiej czekolady

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: powyżej 20 zł

Przygotowanie:

Biszkopt – spód

Oddzielić żółtka od jajek, białka ubić z cukrem na sztywno, cukier dodać pod koniec ubijania, wmieszać 2 łyżki wody i żółtka, dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką ziemniaczaną, piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Ciasto można upiec dzień wcześniej, jeżeli będzie wysokie można przeciąć na pół, będą biszkopty na dwa ciasta wtedy.

Jabłka

Jabłka obrać, pokroić, podgrzać w garnku aż puszczą sok, zaczną się rozpadać, dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową lub brzoskwiniową w proszku, do smaku łyżkę cukru, podgrzać aż się rozpuści.

Ciepłą masą wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.

Śmietana

Śmietaną ubić na sztywno, dodając cukru pudru i żel fix, masę wyłożyć na jabłka i posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.