Liczba porcji: 4 szt Składniki - Klopsiki: - 1 kg karkówki (lub gotowego mięsa mielonego) - 1 marchewka - 3 łyżki bułki tartej - 1 jajko - mąka - Sos: - 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki - 2 szklanki wody - słodka papryka - czosnek (może być granulowany) - sól - pieprz - ok. 4 łyżek masła klarowanego Instrukcja wykonania - Podsmażone klopsiki (mogą być surowe w środku) przełożyć do garnka (razem z masłem i mąką, która została na patelni). - Z mięsa uformować klopsiki (w razie potrzeby dłonie maczać w wodzie). Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni na rozpuszczonym maśle. Klopsiki z marchewką w sosie pomidorowym Czas przygotow. Pyszne klopsiki z marchewką w sosie pomidorowym. - Dodać jajko, bułkę tartą, startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz około ¾ łyżeczki soli. Dzięki temu, że jest tłustawa klopsiki wychodzą miękkie i rozpływające się w ustach.