Składniki: - 1 kg dojrzałego agrestu, - 600 ml spirytusu 95%, - 400 ml wódki, - 500 ml przegotowanej wody, - 400 - 800 g cukru, - skórka z jednej pomarańczy, - 5 cm korzenia imbiru, - 3 goździki. Przygotowanie: - Agrest umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki i ogonki. - Po tym czasie zlać nalewkę z nad owoców do drugiego słoja, a owoce zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie. - Powstały syrop przelać do nalewki, owoce przelać pozostałą wodą, popłuczyny przelać przez gazę i również dodać do nalewki. - Zlać z nad osadu, osad przefiltrować (polecam dwa papierowe filtry do kawy umieszczone w lejku lub na sitku) rozlać do butelek. Wsypać do słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach i goździki, zalać alkoholem i połową wody, szczelnie zakręcić.