Czas przygotowania: 2 dni Składniki: - 1 kg dojrzałych moreli, - 100 - 200 g cukru, - 80 ml likieru Malibu, - 1/2 cytryny, - konfitur fix, - 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie). Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu Crème de cassis, połowę konfitury (lub całość) możecie zrobić z dodatkiem porzeczek. Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: - Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). - Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc.