Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Apetytna
Śniadania
05.08.2015 15:49
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Składniki: - 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!) - 1 duża marchewka obrana i starta na tarce - 2 cebule obrane i drobno posiekane - 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka przyprawy curry - 4 jajka całe - 1 papryczka chili - pęczek natki pietruszki posiekany - duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd - sól i pieprz do smaku - Piekarnik nagrzej do 200C. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. - Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://apetytnazielone.blogspot.com/2015/08/pasztet-z-cukini-agnieszki-maciag.html