Składniki: (na 2-3 porcje-gałki w zależności od rozmiaru łyżki do lodów) - 400 g truskawek - 250 g jogurtu gęstego naturalnego-można również użyć naturalnego niskotłuszczowego- ale miej na uwadze, że frogurt będzie wtedy bardziej wodnisty i będzie miał większą tendencję do tworzenia się kryształków lodu. - opcjonalnie łyżeczka miodu Dekoracja: - opcjonalnie, odrobina startej czekolady Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 6 godzin, co około 30 minut mieszając masę- nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia na tzw. kamień. Na począdku będzie zapewne potrzebny widelec bądź nożyk, by delikatnie rozkruszyć lody, ale spokojnie ciepła para pomoże w uzyskaniu gładkiej konsystencji bez kryształków lodu, cierpliwości :) Smacznego :) 5. Mrozimy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji- uważając by nie wytworzyły się kryształki lodu. 5. Mrozimy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji- uważając by nie wytworzyły się kryształki lodu. Po nie długim czasie lody zaczną się rozpuszczać, mieszać aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Truskawki mają być już sztywne ale nie maksymalnie zamrożone by nie zniszczyły ostrzy blendera. Frogurt to nic innego tylko zamrożony jogurt naturalny z innym produktem/produktami nadającym mu smak, tym razem z truskawkami.