(na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej - pół szklanki oleju słonecznikowego - niecałe pół szklanki cukru pudru - łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 białek - budyń waniliowy 60 g- dodajemy w postaci sypkiej prosto z torebki- nie gotować! - ziarenka z połowy laski wanilii- opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - pół szklanki oleju słonecznikowego - 140g cukru pudru Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. W czasie podpiekania przygotować budyniową piankę Piec: 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Budyniowa pianka: 1. Ubić białka na sztywno. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki. Na truskawki posypać kruszonkę Piec: około 40-55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części. Nadal ubijając dodawać po łyżce: budyniu, a następnie po łyżce cukru pudru 4.