Hummus

Dominika
Przekąski
03.08.2015 14:21
Hummus

Składniki Ilość: ok. 500 g hummusu 1 szklanka suchej ciecierzycy 6 płaskich łyżek pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka 1 ząbek czosnku 3 łyżki zimnej wody + woda do namoczenia i gotowania sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej pietruszki Przygotowanie Ciecierzycę dokładnie umyć na sicie, pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i zostawić na noc do namoczenia. W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski i przeciśnięty przez praskę czosnek. W skład podstawowego hummusu wchodzi ciecierzyca, pasta tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i ewentualnie kmin rzymski. Wartość odżywcza 1 porcja = 1 duża łyżka hummusu (ok. 30 g) Przełożyć ją do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/hummus/