Rafaello bez pieczenia

Marta
Ciasta
04.04.2015 18:21
Rafaello bez pieczenia

Ale nic straconego, będą następnym razem:)! Składniki: 2 serki mascarpone po 250 g - łącznie 500 g 550 ml śmietanki kremówki (36 lub 30%) - ja zawsze używam łaciatej i śmietan fixu 3 tabliczki białej czekolady (300g) 150 g wiórków kokosowych herbatniki typu Petit Beurre lub inne około 200 g ( mniej więcej 1,5 dużego opakowania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w następujący sposób: musimy użyć garnka i metalowej miski takiej wielkości żeby na garnek móc postawić miskę. Zawsze trochę mnie przerażało ze względu na poziom trudności ale z drugiej strony też kusiło bo jego smak uwielbiam. Ciasto jest bardzo słodkie, ale inne być nie może więc nie da się go zjeść zbyt dużo. Od długiego czasu zbierałam się w sobie, żeby w końcu zrobić to ciasto. Do czekolady dodajemy około 100 ml śmietanki energicznie mieszając aby wszystko się ładnie połączyło. Wykładamy jedną warstwę herbatników, na nich rozsmarowujemy 3/4 masy, wyrównujemy powierzchnie i układamy kolejną warstwę. Na nie wykładamy pozostałą masę i wysypujemy po całej powierzchni pozostałe wiórki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://filmoweciasteczko.blogspot.com/2015/04/ciasto-rafaello-bez-pieczenia.html