TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

Kasia
Ciasta
26.07.2015 18:07
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

Dodatkowo: - dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Ciasto: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt wanilii, wszystko mieszamy do połączenia się składników - w drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę - do mokrych składników dodajemy suche , całość mieszamy - masę przekładamy do tortownicy 20-21cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) - ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do suchego patyczka - gotowe ciasto studzimy, z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół Krem: - wszystkie składniki powinny być schłodzone - śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii Frużelina: - w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku) - dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia - rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać ją do całości, mieszamy - frużelinę schładzamy, powinna przypominać kisiel ( jeżeli zrobi się zbyt gęsta to dodajemy do niej 1-2 łyżki gorącej wody) Wykonanie tortu: - jeden z blatów umieszczamy na paterze , smarujemy go połową kremu, na który wykładamy parę łyżek frużeliny, przykrywamy drugim blatem którego również smarujemy najpierw kremem , potem frużeliną , wierzch posypujemy okruszkami ciasta i układamy owoce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/07/tort-czekoladowy-z-owocami.html