Składniki: 650 gram mąki pszennej 215 gram mąki żytniej 20 gram pestek dyni 20 gram lnu prażonego 20 gram otrębów orkiszowych 10 gram bazylii 0,3 sztuki pęczka szczypiorku 30 gram nasion słonecznika 30 gram płatków owsianych 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru kryształ 2 szklanek wody gazowanej Kaloryczność: niska Koszt: do 10 zł Przygotowanie: 1.Wymieszać składniki w misie. 2.Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką. 3.Dodać do miski 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody oraz 0,5 l wody gazowanej. Dodać zakwas i wymieszać. Odebrać ok. 4 łyżeczki zakwasu do słoiczka, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce 10-12 dni. 4.Wyrobione ciasto przełożyć do formy i zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką w temp. kuchennej. 5.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1h 15 min. Przed włożeniem wierzch ciasta przesmarować roztopionym masłem.