- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:
- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (pamiętajcie, aby zawsze używać takiej samej wielkości szklanek do mleka i mąki, aby zachować odpowiednie proporcje)
- 1 jajko
- 1 łyżkę oliwy
- szczyptę soli
Do farszu:
- 250 gram półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 3-4 łyżki miodu (ja użyłam miodu spadziowego)
Przepis
Danie zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego:
1. W misce mieszamy mąkę z solą.
2. Dodajemy 1 szklankę mleka, jajko, oliwę i dokładnie mieszamy.
3. Następnie dodajemy pozostałą część mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki.
4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Farsz:
1. Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem.
2. Następnie dodajemy śmietanę oraz miód i całość ponownie ugniatamy widelcem, aby powstała słodka grudkowata masa.
Jeśli ciasto odleżało swoje pół godziny w lodówce i farsz mamy już gotowy można zabrać się za smażenie naleśników:
1. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej płaskiej do naleśników) bez dodatku tłuszczu (oliwę dodaliśmy już wcześniej do ciasta), po 2 minuty z każdej strony (do zrumienienia). W przekładaniu naleśników najlepiej pomóc sobie drewnianą łopatką :)
2. Na tak usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz, zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową, dzięki czemu przez nawet kilka godzin pozostaną świeże i smaczne. Gotowe :)