- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 210 g ciasteczek owsianych z orzechami laskowymi (1 opakowanie), np. Biedronka,
- ok. 170 ml śmietany 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1 tabliczka białej czekolady (ok. 100 g),
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (z zawartością 70% kakao),
- ok. 1 szklanka czerwonej porzeczki,
- 1/3 kostki masła.
Przepis
Ciasteczka owsiane kruszymy blenderem, dodajemy roztopione masło, ponownie mieszamy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do ciasteczek, miksujemy/mieszamy. Wylewamy na tortownice (użyłam 20 cm). Wkładamy ciasto do lodówki, aby trochę stężało. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, dodając 2-3 łyżki cukru. Następnie dodajemy serek mascarpone, mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się składników. Ewentualnie dosładzamy. Na spód kładziemy umytą i odsączoną czerwoną porzeczkę. Na owoce kładziemy masę serową. Na górę ponownie kładziemy owoce. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.