Baza zupy: - 1,5 litra wody - 50 g pokrojonego w plasterki korzenia świeżego imbiru - 3 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 4 łyżki stołowe sosu sojowego - 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka oleju sezamowego Kurczak: - podwójna pierś z kurczaka - 1 łyżeczka soli Makaron: - chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g - opcjonalnie: makaron typu Capellini- bądź jego cieńszej odmiany: Capelli dangelo inaczej zwany włosami anielskimi - makaron taki jest cieńszy od makaronu typu Spaghetti. Dekoracja: - przepołowione jajko- może być ugotowane z żółtkiem ściętym bądź miękkim - posiekany drobno szczypiorek - opcjonalnie: pocięte w paseczki jedno nori - opcjonalnie: kiełki fasoli mung Przygotowanie: Kurczak: 1. Kurczaka natrzeć solą, owinąć w folię spożywczą i zostawić na 2-3 godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc. Pokroić nori na małe paseczki pokroić kurczaka na cienkie paseczki 4. dekoracja musi być gotowa na czas przed ugotowaniem makaronu, w przeciwnym wypadku, makaron dodany do zupy nasiąknie nią i stanie się za miękki, bądź nie włożony do zupy ostygnie. Naturalnie z tego co udało mi się wykopać w tym gąszczu internetowych półek to fakt iż Ramen to zupa podawana na wiele sposobów w zależności od regionu Azji, czy regionu Japonii- jeśli już mamy się na niej skupić. Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Gotujemy go przez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować. Jednakże nawet w Japonii, gdzie tak wielce koncentrują się na tradycji, rok w rok tworzone są inne, nowe odmiany Ramen. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. 5. Bulion przelać przez sito do innego garnuszka, tak by pozostał nam sam bulion 6. Ustawić bulion na małym ogniu i dodać sos sojowy, sake, sól oraz olej sezamowy. Makaron: 1. Ugotować wedle przepisu na opakowaniu- około 3-4 minuty 2. Należy go ugotować w 2 litrach wody z 2 łyżkami stołowymi sody oczyszczonej- zbliży to smak europejskiej pasty do chińskiego produktu. Tworzenia właśnie- ponieważ każdy Japończyk, nawet ten gotujący Ramen w małej budce na przedmieściach oddaje temu całe swoje serce, pragnąc by to co robi było największą sztuką. 4. Ugotowanego na miękko kurczaka wyjąć i pokroić w paseczki. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Nakładać dekoracje na wierzch Ramen- nie mieszać jej z bulionem.