Składniki: - 250 g bobu, - 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, - ok. 80 ml oliwy, - 1 chilli, - 1 łyżka kaparów, - łyżka posiekanej kolendry lub mięty, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki octu balsamicznego, - sól i pieprz, - 1 łyżeczka cukru, Do podania: - surowe pieczarki skropione sokiem z limonki, - dowolne pieczywo. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce), oliwę i ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. - Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/07/pasta-z-czarnych-oliwek-i-bobu.html