Zapiekane ziemniaki z grzybami w śmietanie

Ewelina
Zapiekanki
27.10.2013 10:13
Zapiekane ziemniaki z grzybami w śmietanie

Przepis

Składniki na 3 osoby:

kilogram ziemniaków,

1 duża, czerwona cebula,

250 g pieczarek (oczywiście o niebo lepsza będzie zapiekanka z grzybami leśnymi),

50 ml śmietany, drugie tyle wody,

100 g startego sera,

tymianek, oregano,

oliwa,

sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić.

2. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki. Podobnie potraktować cebulę. Smażyć na małym ogniu.

3. Do grzybów dodać oregano, sól, sporo pieprzu i śmietanę z wodą. Całość udusić.

4. Ziemniaki pokroić w grube talarki. Układać warstwami ziemniaki i masę grzybową, tak by pierwsze i ostatnie były ziemniaki.

5. Piec 25 minut w 190 stopniach. Posypać serem i zapiec jeszcze 5 minut.

Zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam zrobić. Przyjaciółka i wino zrobiły swoje. ;]