Przepis
Składniki na 3 osoby:
kilogram ziemniaków,
1 duża, czerwona cebula,
250 g pieczarek (oczywiście o niebo lepsza będzie zapiekanka z grzybami leśnymi),
50 ml śmietany, drugie tyle wody,
100 g startego sera,
tymianek, oregano,
oliwa,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki. Podobnie potraktować cebulę. Smażyć na małym ogniu.
3. Do grzybów dodać oregano, sól, sporo pieprzu i śmietanę z wodą. Całość udusić.
4. Ziemniaki pokroić w grube talarki. Układać warstwami ziemniaki i masę grzybową, tak by pierwsze i ostatnie były ziemniaki.
5. Piec 25 minut w 190 stopniach. Posypać serem i zapiec jeszcze 5 minut.
Zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam zrobić. Przyjaciółka i wino zrobiły swoje. ;]