Smażona dorada w 10 minut

Bez Cebuli
Obiad
13.07.2015 12:54
Smażona dorada w 10 minut
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 patroszonych dorad

- pół łyżeczki soli i pieprzu

- łyżeczkę ziół prowansalskich

- olej do smażenia

Przepis

1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Następnie łączymy razem sól, pieprz i zioła prowansalskie i taką mieszanką posypujemy ryby z obydwu stron oraz w środku.

3. Na patelni wlewamy olej, tak aby cienką warstwą pokrywał całe dno patelni.

4. Doradę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 minut z jednej i drugiej strony.

5. Rybkę możemy podać z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i mizerią.

6. Do przygotowania mizerii potrzebujemy: 1 długiego zielonego ogórka, 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (lub naturalnego), sól i pieprz do smaku oraz pół nakrętki octu. Ogórki trzemy na tarce w plasterki, dodajemy jogurt, przyprawy oraz ocet, mieszamy i gotowe!