- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 2 patroszonych dorad
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczkę ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Przepis
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Następnie łączymy razem sól, pieprz i zioła prowansalskie i taką mieszanką posypujemy ryby z obydwu stron oraz w środku.
3. Na patelni wlewamy olej, tak aby cienką warstwą pokrywał całe dno patelni.
4. Doradę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 minut z jednej i drugiej strony.
5. Rybkę możemy podać z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i mizerią.
6. Do przygotowania mizerii potrzebujemy: 1 długiego zielonego ogórka, 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (lub naturalnego), sól i pieprz do smaku oraz pół nakrętki octu. Ogórki trzemy na tarce w plasterki, dodajemy jogurt, przyprawy oraz ocet, mieszamy i gotowe!