Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki na nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych migdałów, podprażonych na suchej patelni 200 g czerwonych porzeczek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy płatki migdałów, podprażone na suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy na upieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Studzimy 20 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto widelcem.